Wash and care

WASH AND CARE TIPS

Katoen:
Ben je de hele dag onderweg! Draag een katoenen shirtje. Katoen houdt geen warmte vast en ademt. Het is sterk en slijtvast en bovendien absorbeert het vocht. 

WAS ADVIES
Gebruik voor katoen de eerste paar wasbeurten een anti-doorloop-doekje om te voorkomen dat je kleuren doorlopen. Gebruik weinig vloeibaar wasmiddel, zet de machine op maximaal 40 °C en voeg altijd 1 dl natuurazijn toe. Was (biologisch) katoen met en fijnwasmiddel en niet te heet. Na de eerste wasbeurt zal het katoen wat krimpen, dat is normaal. Drogen is afhankelijk van de fijnheid en de kleurvastheid van de stof. Sommige kledingstukken kunnen in de droger.

 


Linnen:
Linnen zit heerlijk als de de temperaturen hoog zijn. De stof absorbeert vocht, houdt geen warmte vast en lucht lekker door.


WAS ADVIES
Omdat linnen kreukt en krimpt was je daarom de eerste paar wasbeurten altijd op de hand of apart in de machine op maximaal 30°C en gebruik een anti-doorloop-doekje. Breng je kledingstuk voordat je het laat drogen in model. Wanner het mogelijk is uw linnen kleding stuk met een wasmachine te wassen, is 40 °c heet genoeg en centrifugeer linnen liever niet. Strijk het bij voorkeur nog vochtige linnen op hoge temperatuur aan de binnenkant om glimmen te voorkomen.


Zijde:

ZIJDE
Koel in de zomer en warm in de winter? Zijde is sterk en elastisch, maar trek het niet aan in de volle zon of bij activiteiten. De stof is gevoelig voor transpiratie en verkleurt in zonlicht.

WAS ADVIES
Zijde mag alleen met de hand gewassen worden. Gebruik een paar druppels speciaal zijdewasmiddel of wolwasmiddel,1 dl natuurazijn en gebruik een anti-doorloop-doekje. Wring en wrijf niet! Spoel je zijde item uit met lauw water en druk het water er rustig uit. Laat zijde nooit weken in water. Niet centrifugeren. Rol op in een handdoek en hang het daarna te drogen. Binnenste buiten in vochtige toestand strijken. Met een lauwe strijkbout aan de binnenkant de licht vochtige zijde strijken.

 

Wol:

Wol zit niet alleen heel lekker, maar is ook nog eens hartstikke zacht. Het kreukt niet, ventileert en houdt je lekker warm. Maar hoe zachter het wol, hoe gevoeliger het is om te krimpen en pillen. Gebruik daarom altijd een speciaal wolwasprogramma. Wol:
Nooit warmer dan 30 graden wassen, niet in de week laten staan en centrifugeren vermijden. Gebruik weinig en altijd en special wolwasmiddel. Wol liggend drogen  

WAS ADVIES
Gebruik een speciaal wolwasmiddel plus 1 dl natuurazijn. Gebruik ruim water van maximaal 30°C. Wrijf of wring niet. Spoel je kleding altijd uit met lauw water. Selecteer een wol programma op maximaal 30°C. Wol mag alleen kort, ca. 1 minuut, worden gecentrifugeerd op een laag toerental (400). Rol je kleding in een handdoek en laat het uitgerold liggend drogen. om beschadiging en vormverlies te voorkomen. Pillen kan verholpen worden met en special pilapparaat.



Acetaat, rayon en viscose
  cupro, modal en triacetaat.
Dit zijn ondermeer half natuurlijke vezels:  Deze vezels worden gemaakt van cellulose. Cellulose zijn kunstmatig vervaardigde vezels op basis van hout. De kleding is net zo comfortabel als katoen, maar is in de wasmachine wel kwetsbaarder. Let daar goed op.het krimpt maar is heel soepel en snel droog. Wassen met de hand is het beste, bij lang nat wassen kan het zijn sterkte verliezen

WAS ADVIES
was op maximaal 40°C en centrifugeer niet. Sla je item ook niet uit na het wassen. Het beste kun je je kleding in een handdoek rollen en weer uitgerold liggend laten drogen. Vaste viscose voelt aan als katoen en moet je altijd hangend laten drogen. 

Polyester, nylon en lycra:
Omdat vuil zich snel tot deze stoffen hecht, kunt u het beste de synthetische stoffen geregeld wassen op een niet te hoge temperatuur (40 °c). Spoel ze hierbij goed door en hang ze nat op. Strijken is niet nodig.

 

Algemeen:

Door uw schoenen in te spuiten met een waterafstotende spray, maakt u ze water- en vuilafstotend waardoor ze beschermd zijn tegen invloeden als regen, sneeuw, waterplassen, e.d.. Wij raden u aan altijd het juiste onderhoudsmiddel te gebruiken dat afgestemd is op de verschillende leersoorten. 

Onderhoud uw schoenen minstens een keer per twee weken en eerder wanneer ze erg vuil zijn.

Zet natte schoenen nooit bij de kachel om te drogen! De schoen droogt dan uit en kan stuk gaan. Uw schoenen dienen langzaam te drogen en kunnen het best volgestopt worden met en krant. Een cederhouten schoenspanner helpt uw schoenen hun vorm te behouden.


Reinigen:
Voor het aanbrengen van een waterafstotende spray altijd eerst vuil, stof, vet en de resten van eerder aangebrachte onderhoudsmiddelen verwijderen. zo kan het leer gemakkelijker nieuwe onderhoudsmiddelen opnemen.

Reinig schoenen nooit met een afwasmiddel of andere zeep.

Suède en nubuck kunnen gereinigd worden met de collonil suede en nubuck borstel.


Draag uw schoenen met zorg, behandel ze met respect
voorkom onnodige slijtage en onderhoud ze regelmatig, en u zult er nog langer plezier van hebben.